Design

Local Design Firm Sets its Sights on Singapore Skyline by camiel weijenberg

Normal 
 0 
 
 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 EN-GB 
 X-NONE 
 X-NONE 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
    
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
   
 
 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
	mso-para-margin:0in;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:10.0pt;
	font-family:"Times",serif;
	mso-ansi-language:EN-US;
	mso-fareast-language:EN-US;}
 
    Photo credit: WEIJENBERG and Jeremy Hui

Photo credit: WEIJENBERG and Jeremy Hui

Award winning firm, WEIJENBERG, together with Singapore University of Technology and Design (SUTD), are reimagining the Singapore skyline with a tower made entirely of timber (a low-carbon alternative to steel or concrete high-rise construction). Following 2016’s announcement by the Singapore Government to install 5,500 HDB blocks with solar panels by 2020, WEIJENBERG takes one step further towards a greener Singapore of the future to meet the city state’s ‘Sustainable City 2030 Agenda’.

The proposed design is a conceptual tower in the Central Business District, creating a sustainable, energy efficient building, However, it is a methodology that can be applied residentially, addressing the demand for high-rise housing across Asia.

An advantage of towers is their ability to accommodate high urban densities, maximise built-up areas with views, natural light and ventilation while creating energy savings through shared facilities, improved amenities, viability of better public transport and reduced car dependence. In newly-developing areas, building dense makes it feasible for city investment to extend transport networks and public amenities, in turn avoiding urban sprawl, creating economic opportunity and raising the standard of living for inhabitants.

An excellent sustainable alternative to concrete or steel, engineered timber requires a different structural design approach for high-rise buildings. Pushing the boundaries of wooden tower design, WEIJENBERG and SUTD researched the possibility of an 80-storey tower using digital simulation to vigorously test building structures resulting in a 4-layer nested tube system, with beams spanning to the central core. In addition to the tube structure, lateral members and chevron bracing help to stabilise the structure. Joints between members were carefully designed for load transfer with minimal material consumption taking inspiration from traditional wood working joinery. The joinery enables off-site production and is quick to assemble on site to speed up construction time.

As Asian cities expand at an unprecedented rate with the UN forecasting southeast-Asian mass urban immigration so rapid that Indonesia's urban population will reach 82% of its total population by 2050, Asian cities need speedy and sustainable high-rise construction technologies more than ever. Current ecological problems such as overcrowding, traffic congestion, heat islands and urban sprawl highlight the urgency for sustainable, and resilient urban development solutions that support mix use and diversity, while improving the environmental quality and quality of life within densifying urban environments.

Camiel Weijenberg, Founder and Director comments: “At WEIJENBERG, we aim to contribute to the sustainable architecture movement and promote this to the wider community. By integrating this prototype tower in an urban context, where each tower not only consumes less net energy as an individual unit, but optimizes neighbouring buildings in its vicinity, this generates a synergy which has considered multiple aspects such as location, built environment, climate and sociocultural context. A sustainable neighbourhood must not only be environmentally sustainable, but also socially and economically viable, creating a space where people can enjoy everyday life.” 

Brelades Bungalow Pavilions by camiel weijenberg

Brelades Pavilion

The Brelades Bungalow is situated on the highest peak in Penang in Malaysia with beautiful views over Georgetown and its surrounding forest.  An original heritage house, WEIJENBERG has conceptualized a new extension and renovation with added functionality bringing the building into the 21st century.

The original bungalow was built in 1927 in the style of Eastern and Western ele­ments. It had adopted characteristics from Malay architectural traditions combined with Colonial architectural style tem­pered by Chinese manners. The character of the building is introvert and private, closing out nature and the sun.

Our idea was to take an opposite approach – to turn the building from inside out. We wanted to generate contrasting structures which have an unexpected dialog with the existing bungalow, which lead to the creation of an exposed and non-structural exterior opposing a closed and load bearing interior. Using this approach we created pavilions connected with the surrounding rainforest allowing for breathtaking, column free views of the surrounding lush greenery. In response to the brief three separate pavilions were designed – a reception for guests, a pavilion for family and one for the poolside and relaxation.

Each pavilion has an internal loadbearing concrete core, which smoothly grows over to a cantilevered roof structure. The thickness of the suspended concrete roof structure varies regarding to the structural requirements, growing from thin roof edges to a bump above the core. The external layers of the pavilions are made up of thin glass walls and sliding doors.

Each is cleverly composed of architectural structures beyond the limitations of constructive logic all from the same family, but with different characteristics according to needs.