Brelades Bungalow Pavilions / by camiel weijenberg

Brelades Pavilion

The Brelades Bungalow is situated on the highest peak in Penang in Malaysia with beautiful views over Georgetown and its surrounding forest.  An original heritage house, WEIJENBERG has conceptualized a new extension and renovation with added functionality bringing the building into the 21st century.

The original bungalow was built in 1927 in the style of Eastern and Western ele­ments. It had adopted characteristics from Malay architectural traditions combined with Colonial architectural style tem­pered by Chinese manners. The character of the building is introvert and private, closing out nature and the sun.

Our idea was to take an opposite approach – to turn the building from inside out. We wanted to generate contrasting structures which have an unexpected dialog with the existing bungalow, which lead to the creation of an exposed and non-structural exterior opposing a closed and load bearing interior. Using this approach we created pavilions connected with the surrounding rainforest allowing for breathtaking, column free views of the surrounding lush greenery. In response to the brief three separate pavilions were designed – a reception for guests, a pavilion for family and one for the poolside and relaxation.

Each pavilion has an internal loadbearing concrete core, which smoothly grows over to a cantilevered roof structure. The thickness of the suspended concrete roof structure varies regarding to the structural requirements, growing from thin roof edges to a bump above the core. The external layers of the pavilions are made up of thin glass walls and sliding doors.

Each is cleverly composed of architectural structures beyond the limitations of constructive logic all from the same family, but with different characteristics according to needs.