HR ECO BUNGALOW
       
     
cam 03 copy.jpg
       
     
cam 05 copy.jpg
       
     
HR ECO BUNGALOW
       
     
HR ECO BUNGALOW

DESIGN TEAM: CAMIEL WEIJENBERG, EPP JAAGER, LIU & WO

The HR Eco Bungalow caught WEIJENBERG’s interest by challenging us in the brief to link the style of a contemporary tropical home with Singaporean colonial architecture.

As a firm, we are fascinated with the legacy of shop houses, which not only represent historical buildings, but are smartly constructed to suit the local tropical climate of Singapore. Typically shop houses have limited access to light due to their narrow and long interior layout and so our idea was to create a bungalow which would be split into several volumes, enabling access to natural sunlight. Each building volume is inspired by the typical shop house characterised by a continuous chain of narrow facades.

Copper covers encapsulate the surface of the roof and façade in one unified form giving the roof a half pitched shape. The two storey high windows were offset 0.5 meters from the front façade to generate generous shade over and around the windows to protect the interiors from direct sunlight. The side galleries are covered with vertical louvers, which bring traditional and local elements attached to this modern home together.

Integral to this project was the relationship between the landscape and architecture. The idea was to immerse the building in lush greenery making a stark contrast between the man-made structure and natural wilderness. At the centre of the site is a reflecting water pool, surrounded by building volumes and greenery. And, as is our desire with every building we design, we have looked to create the HR Eco Bungalow to be energy efficient with solar panels added on the roof for energy production; heat from the condensers used to warm the pool and collected rainwater designed to be used for garden irrigation and car washing.   

 

cam 03 copy.jpg
       
     
cam 05 copy.jpg