CONVIVIAL HOME
       
     
WEIJENBERG_CONVIVIAL HOME_1.jpg
       
     
WEIJENBERG_CONVIVIAL HOME_2.jpg
       
     
WEIJENBERG_CONVIVIAL HOME_5.jpg
       
     
WEIJENBERG_CONVIVIAL HOME_3.jpg
       
     
CONVIVIAL HOME
       
     
CONVIVIAL HOME

DESIGN TEAM : CAMIEL WEIJENBERG, EPP JAAGER, ZHONG YING CHIA

A house that integrates the flow of the user through its daily routine while maximizing the natural landscape. 

By using a family centred layout comparable to gathering around a fire place; locating comfort zones inside the building; focusing energy to where it is essential while reducing this in other areas.

The building is set in the curve of the pond creating a building that “tucks” into the landscape in a natural manner following the existing contours. The existing terracing on the north side of the lake is extended into the landscape of the house as well as into the building layers. This terracing further helps to expose building to the sun on the south facing façade. This automatically becomes the orientation of the rooms and the view towards and beyond the lake.

The north side of the building has been given a “cooler zoning”, this includes the corridors on both levels as well as the indoor car park and entrance. This will significantly reduce the need for areas to be fully heated and focusses the higher comfortable temperatures to where most of the time is spend in the house - the “comfort zoning”.

Besides the typical orientation of the house in reference to the landscape and the sun we created a compact building that reduces its carbon footprint as well as material usage. The natural flow of the roof not only marries the gentle slopes of its surroundings but also allows to create a wind flow over the roof allowing natural ventilation through the building on warmer days.

The area in front of the building is particularly suitable for the installation of a ground source heat-pump using the area of the landscape as a source of energy for the house and potentially the pool. The long slanted roof is orientated towards the sun and water is collected on both sides of the house. This can be used to wash cars, flush toilets, do the laundry and all grey water consumption in and around the house.

The living room, “comfort zone”, is placed in the hearth of the house, all other rooms branch away from this, creating a natural buffer to the exterior.  This creates a very typical layout, bringing the family together in the warmer areas. This comfort and cooler zoning gives the house traditional character as it is found in the older country houses, where people gather around the fire place. This not only reduces the amount of energy used in the house it also allows the different rooms to be branch off into cooler areas, forming a natural transition to the landscape, creating a beautiful home that focuses on its inhabitants.

 

WEIJENBERG_CONVIVIAL HOME_1.jpg
       
     
WEIJENBERG_CONVIVIAL HOME_2.jpg
       
     
WEIJENBERG_CONVIVIAL HOME_5.jpg
       
     
WEIJENBERG_CONVIVIAL HOME_3.jpg